Меню

Як довго блохи можуть жити без господаря?

Як довго блохи можуть жити без господаря?

14.08.2019

Автор: Редакция Ликвидатор

Як довго блохи можуть жити без господаря?

Найпоширеніші види бліх - котяча та собача. Хоча в природі існує тип паразита, який називають людською чи домашньою блохою. Він вважає за краще харчуватися кров'ю людей, на щастя, такі блохи досить рідкісні у промислово розвинених районах. Котячі блохи становлять близько 75% від усіх заражень.

Блохи можуть жити у будь-якому будинку. Принести на лапах або шерсті їх можуть домашні улюбленці, яйця бліх часто застрягають у взутті, комахи потрапляють до будинку з підвалів. Без прямого доступу до крові прожити паразити можуть недовго. Давайте ж розберемося, наскільки життєздатні шкідники, і як знищити бліх назавжди.

Скільки можуть прожити блохи у штучно створених умовах?

Все залежить від того, на якій стадії життєвого циклу знаходиться комаха, і в яких умовах довкілля вона знаходиться. Наприклад, у штучних умовах (наукової лабораторії) дорослі особини можуть виживати місяцями. Термін життя 1 особи паразита склав цілих 86 днів.

У другому експерименті, проведеному над блохами у лабораторії, їх додатково годували людською кров'ю. Такі особини зуміли прожити від 139 до 185 днів без безпосереднього контакту з господарем.

Якщо порівняти, скільки паразити живуть на тваринах, то в умовах лабораторії блохи можуть прожити набагато довше. Наприклад, якщо тварина погано за собою доглядає, не вичісує шерсть, то тоді комахи можуть прожити від 50 до 100 днів, маючи постійний доступ до крові. А от якщо собаки та кішки добре стежать за гігієною – не більше 2 тижнів.

Скільки живуть і як помирають блохи в природі?

Головним фактором смертності паразитів є виключно гігієнічні звички тварин, на яких вони живуть. Зокрема, 95% бліх гинуть після того, як собака або кішка почистить шерсть. Проблемою бліх є те, що після годування кров'ю вони залишаються на тілі господаря, а не залишають його, як комарі чи клопи.

Якщо взяти звичайних кішок, то за тиждень вони здатні знищити на собі приблизно половину дорослих особин бліх – у середньому на день вони знаходять у процесі вичісування від 3 до 12 комах. Усього за три тижні тварина може практично повністю знищити на собі популяцію паразитів і не більше 2-3% виживуть.

На тривалість життя шкідників на тварині впливає його вік. Як правило, молоді собаки або кішки відрізняються більш численною популяцією бліх, ніж дорослі. Це пояснюється тим, що у них ще не вистачає досвіду у боротьбі з паразитами, а також тим, що у дорослих кішок та собак по-іншому розташовані капіляри, товщі шкіра, та й загалом краще працює імунна система.

Скільки живе блоха поза твариною в екстремальних умовах?

Переживання на тілі у тварини рятує бліх від згубного впливу на них факторів навколишнього середовища - морозу, сонця і т.п. Смертельна для комах мінусова температура – якщо вона опускається нижче за нуль, то протягом усього 5 днів помирають усі імаго, які вилізли з коконів.

Якщо температура навколишнього середовища становить від 3 до 5 градусів вище за нуль, то блохи помирають протягом 10 днів. Нижня температурна межа виживання для цього виду паразитів становить плюс 8 градусів – за таких умов протягом 20 днів здатна вижити половина популяції. Що стосується личинок та яєць бліх, то вони не здатні розвиватися, якщо температура навколишнього середовища нижче 13 градусів. Тож у зимові місяці без тваринного-господаря блохи вижити не здатні. Що важливо, більш чутливими до холоду є нестатевозрілі особини.

Погано переносять блохи та спекотний період. Температура повітря вище за 35 градусів для них смертельно небезпечна. Якщо рівень вологості повітря низький, то популяція бліх помирає протягом 2 днів – це стосується як дорослих особин, так і яєць і личинок.

Скільки дорослі особини бліх можуть обійтися без їжі?

Після вилуплювання з кокона блохи повинні напитися достатньою кількістю крові протягом 7 днів, щоб не загинути від виснаження. У ході лабораторних експериментів з'ясувалося, що блохи без крові можуть прожити і понад 7 днів, але максимум – це 2 тижні без їжі.

Майже 95% голодних молодих особин бліх гинуть у перші 14 днів, якщо температура навколишнього середовища дорівнює 24 градусам, а вологість повітря становить 78%. Якщо і температура, і вологість нижче, термін їх виживання скорочується.

Що важливо, блохи набагато краще виживають без їжі у вологому, але прохолодному приміщенні. Окремі молоді особини можуть прожити без крові за таких умов навіть понад 2 місяці.

У момент, як блоха потрапляє на господаря, вона одразу починає пити кров. Комасі вистачає 1 дня, щоб подвоїтися у розмірі та потроїти запас білків. Коли тварина скидає блоху, вона втрачає накопичену вагу та запас корисних речовин протягом наступних 12 годин. Часто після такого недоїдання паразит вмирає. Недоїданням у бліх називається стан, коли вони харчуються кров'ю всього 2 – 3 години на день – цієї кількості їжі недостатньо для їх розвитку.

Бліх можна навіть назвати залежними від крові комахами. У певний момент годування на господарі комахи проходять так званий «рубіж неповернення», коли блохи стають на 100% такими, що потребують крові. Це чимось нагадує наркотичну залежність, коли комахам потрібне постійне джерело крові, причому тварин, а не людини.

Самці бліх, видалені з тварини після того, як 5 днів харчувалися кров'ю, помирають протягом наступних 2 діб. Самки проживають трохи довше – до 4 діб. Цікаво, що виживання бліх поза твариною сильно зростає, якщо вони пили його кров не більше 12 годин, а потім були видалені. Такі особини здатні виживати без господаря протягом 2 тижнів.

Якщо у квартирі немає тварин, де можуть жити блохи?

У разі, коли блохи якимось чином потрапили у ваше житло, а волохатих домашніх улюбленців чи птахів у вас немає, вони можуть сховатися у прохолодних затемнених зонах квартири чи будинку. Там вони будуть максимально непомітні, і зможуть жити якийсь час, харчуючись іноді людською кров'ю. Зрозуміти, що у вас в будинку завелися паразити, буде не так і просто, і на це є причини.

На тілі людини або в її волоссі блохи постійно перебувати не можуть, адже це не лобкові або волосяні воші. Блохи ж після годування відразу ж покидають тіло людини, адже їх волосяний покрив недостатньо густий.

Максимально блохи можуть затриматися на одязі людини з натільного боку, якщо комаху випадково потривожили під час годування. У поодиноких випадках блоха там залишається протягом кількох днів і періодично харчується людською кров'ю.

Вчені в лабораторних умовах довели, що користуючись людською кров'ю самки та самці бліх можуть жити та розвиватися, але в природі це зустрічається вкрай рідко. Пояснюється це тим, що:

  • на людській шкірі кровосисні паразити надто помітні – вони не можуть безпечно ховатися та пити достатню кількість крові;
  • їм пересуватися людською шкірою незручно, адже щетинисте тіло блохи пристосоване до пересування не по гладкій поверхні, а в густій вовні;
  • блохам нема де відкласти яйця – дістатися волосяного покриву голови вони фізично нездатні.

Тому вивести бліх у будинку набагато легше, ніж вошей, клопів та інших паразитів. Для цього достатньо звернутися до служби професійної дезінсекції – компанія «Ліквідатор» багато років веде боротьбу зі шкідливими комахами.

Особливості життєвого циклу бліх

Чому кровососні паразити настільки живучі? Їхній секрет криється в особливостях життєвого циклу, а саме в ранніх етапах. Почнемо з того, як і коли вилуплюються яйця паразитів. У квартиру здебільшого блошині яйця потрапляють разом зі свійськими тваринами. Виявити їх можна у підстилках кішок або собак, а також у килимах – теплий ворс поєднує потрібну температуру та рівень вологості для інкубації яєць.

При оптимальному мікрокліматі у квартирі личинка блохи з'являється з яйця за кілька днів. Якщо умови розвитку яєць менш сприятливі, стадія переходу в личинку затягується до 8 – 12 днів.

Залежно від умов, у які потрапили яйця бліх, процес розвитку їх личинок може затягнутися. Він варіюється від 5 до 45 днів. Важливий елемент розвитку блошиних личинок – надходження достатньої кількості їжі. Чим харчуються личинки бліх? Екскрементами імаго у вигляді напівперетравленої сухої крові. Як правило, недоліку в них немає, адже якщо в будинку живе вихованець, заражений блохами, всі килими та текстильні підстилки кишать і яйцями паразитів, та їх екскрементами.

У стандартних умовах період розвитку личинки блохи до її перетворення на лялечку становить від 7 до 12 днів. Якщо живлення личинці недостатньо, а середовище її проживання більш сухе і прохолодне, процес розтягується до 28 – 45 днів.

Стадія розвитку блохи у вигляді лялечки складається з 3 етапів – перший має назву перед ляльки, другий – лялечки, а третій називають преімагінальним. Всі вони відбуваються всередині кокона і тривають за оптимальних умов до 19 днів.

Чим нижче температура в приміщенні, тим довше лялечка блохи переходить у стан дорослої особини. На цьому етапі велику роль відіграє рівень вологості та рясність живлення личинки.

Найтривалішим вважається преімагінальний етап, коли всередині кокона вже повністю розвинулася доросла особина, але вона ще не зуміла вийти з нього. Період може тривати до 5 місяців. Спусковий механізм, що простимулює вихід личинки з кокона – присутність поблизу потенційної тварини-господаря. Блохи зчитують цю інформацію щодо зміни температури навколишнього середовища, а також збільшення тиску при наступі.

Наскільки ефективна інсектицидна обробка у боротьбі з блохами?

Як швидко здатні загинути блохи, якщо заражене ними приміщення обробити спеціальними інсектицидами? Все залежить від синхронності виконання обробки. Пам'ятайте, що якщо розпорошити навіть високоефективні інсектициди в будинку, але не вивести бліх з шерсті домашніх улюбленців, проблема поширення кровосисних паразитів з'явиться знову.

Інсектицидна обробка за допомогою генераторів холодного та гарячого туману найбільш ефективна для знищення дорослих особин бліх. На яйця, личинки комах, які ховаються глибоко у ворсинках килимів, вона може не вплинути. До того ж кокон, в якому знаходяться личинки бліх, надійно захищає їх від отрути.

Запорука повного знищення бліх у будь-якому приміщенні – це кілька процедур дезінсекції, проведені з певною періодичністю. Фахівці компанії "Ліквідатор" використовують професійні контактні препарати пролонгованої дії. Після обробки дорослі особини бліх поступово вмирають від дії хімікату протягом 2 – 3 тижнів.

Методика обробки заражених блохами приміщень повністю виводить колонію паразитів лише за 2 – 3 процедури. Її можна застосовувати й для знищення клопів – ще одного виду кровосисних паразитів, які можуть завестися в будинку. Залишіть заявку на нашому сайті, щоб отримати детальнішу консультацію нашого дезінсектора або оформити виклик фахівця.

Схожі публікації

Рекомендуємо почитати

Вдячні за ваш відгук.

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт