Санітарно-профілактичні роботи на підприємстві за системою haccp

Санітарно-профілактичні роботи на підприємстві за системою haccp

Санітарно-профілактичні роботи на підприємстві за системою haccp

Санітарно-профілактичні роботи на підприємстві за системою haccp

Згідно із сучасними вимогами міжнародних стандартів, для контролю якості та забезпечення безпеки продукції, що випускається, на підприємствах харчової галузі промисловості повинна бути впроваджена система НАССР.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ

Програма НАССР має на увазі ідентифікацію, моніторинг і контроль потенційних небезпек в певних критичних точках промислового циклу. В результаті аналізу ризиків на підприємстві розробляється перелік необхідних профілактичних заходів, регулюючих впливів, а також план моніторингових перевірок санітарного стану об'єкта на відповідність принципам НАССР і визначення ефективності роботи даної системи.

ПРОФІЛАКТИЧНІ РОБОТИ ПО НАССР

Для забезпечення повного контролю стану критичних показників на виробництві, а також для підтримки результату, досягнутого винищувальними заходами, в рамках концепції НАССР передбачено проведення санітарно-профілактичних робіт.

Планове профілактичне прибирання на підприємстві включає механічну очистку, миття та дезінфекцію. Для забезпечення належної якості робіт і їх результативності, санітарна обробка проводиться в суворій відповідності з наступними етапами:

• Усунення плям, пилу і бруду механічним способом із застосуванням спеціального інвентарю (скребки, щітки, сухі серветки).

• Видалення забруднень шляхом ополіскування в водному розчині при температурі 35-40 ° С.

• Основний етап профілактичного прибирання - миття. Це комплексний підхід з урахуванням ряду показників і застосуванням спеціальних засобів для чищення. На якість миття впливають такі фактори як характер забруднення, якість води та її температура, матеріали покриттів, дизайн об'єкта, концентрація миючого засобу і час його впливу, механічна сила.

• Ополіскування проточною водою з метою видалення залишків миючих засобів.

• Дезінфекція приміщень для ліквідації потенційно небезпечних мікроорганізмів і хвороботворних бактерій. Виконується фізичним (термообробка, ультразвук), хімічним (застосування дезінфектантів), біологічним (використання пробіотиків) або комбінованим методами.

Сушка поверхонь для виключення вірогідності виникнення корозії.

Програма профілактичних робіт на підприємстві та засоби контролю

Концепцією НАССР передбачається обов'язкова наявність на об'єкті програми санітарно-профілактичних заходів. Типова програма повинна містити:

• список застосовуваних чистячих засобів і розчинів для прибирання, із зазначенням величини незнижуваного запасу;

• правила техніки безпеки при використанні миючих засобів і хімікатів, а також інструкції з їхнього приготування;

• документи з зазначенням кількості необхідних засобів для чищення, прибирання виробничих приміщень;

• плани і графіки санітарних заходів із зазначенням часу їх проведення (до початку робочого дня, під час роботи або ж в кінці зміни).

• список інвентарю для прибирання і графік його обробки;

• перелік відповідальних осіб.

Оцінка якості санітарно-профілактичної обробки приміщень має на увазі проведення валідації і здійснюється за такими критеріями:

1. Візуальний контроль чистоти поверхонь;

2. Повна відсутність на оброблених поверхнях залишків миючих засобів;

3. Хімічні і біологічні лабораторні дослідження змивів.

Процедура валідації по НАССР спрямована на контроль ефективності профілактичних робіт, виявлення недоліків в реалізованих заходах з подальшим їх коригуванням.

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

  • Всі препарати безпечні для людини і мають дозвільні сертифікати.

  • Висококваліфікована допомога в короткий термін і за розумною ціною

  • Особливий підхід. Враховуємо всі особливості приміщення і побажання клієнта.

  • Підготовка приміщення для створення умов роботи і збереження майна

Замовити дзвінок