Меню

Як боротися з земляними блохами?

Як боротися з земляними блохами?

03.01.2020

Автор: Редакция Ликвидатор

Як боротися з земляними блохами?

Якщо в будинку є домашні тварини, тоді ви стикалися з блохами – одним з видів безкрилих паразитів. Іноді їх можна сплутати з клопами, але досвідчена людина одразу визначить, що це блоха. Ми розповімо вам, як розпізнати цього шкідника і як вивести земляних бліх з дому на будь-якій стадії розвитку – від яйця до лялечки та дорослої комахи.

Як зрозуміти, що перед вами блоха?

Для цих комах характерні довгі лапки. Саме вони допомагають їм стрибати на більшу висоту. Оскільки у них немає крил, комахи не можуть швидко переміщатися в просторі, тому часто змінюють місце проживання, потрапляючи на шерсть свійських тварин.

Головна проблема в боротьбі з блохами – це складність їх розпізнавання на тілі тварин або в будинку з з-за крихітних розмірів. Завдовжки вони мають розмір від 1 до 5 мм. Їхнє тіло сплющене у вертикальному напрямку та розділене на 3 частини – голову, грудну частину та черево. Блохам характерне темно-коричневе забарвлення, у міру того, як вони висмоктують кров, комахи стають набагато більшими та помітнішими.

Їхнє тіло по всій площі вкрите невеликими гладкими щетинками та шипами. З їх допомогою комаха може вільно пересуватися і жити в комфортному для неї середовищі. Кінцівки бліх невеликі, але вони закінчуються гострими кігтиками з подвійним наконечником.

Легкий спосіб визначити, блоха перед вами знаходиться чи ні, це її високі стрибки. Якщо комаха в один момент зникла у вас з виду - це точно блоха, і вам варто провести в будинку дезінсекцію.

Лише 5% дорослих особин потрапляють у квартиру, у 95% випадків їх доставляють господарі, які нічого не підозрюють. Блохи регулярно виявляються в шерсті свійських тварин - лише при інтенсивному розмноженні ви побачите їх на матраці, постільній білизні, килимах або м'яких меблів. Людську кров блохи питиму в останню чергу - не чекайте, поки ви побачите їх на тілі. Позбутися комах потрібно відразу ж, як побачите їх на своїй кішці або собаці! Ми надамо кілька простих рекомендацій як позбутися котячих бліх в приватному будинку.

Чим небезпечні блохи для людини?

Комахи, які мешкають в шерсті котів і собак, не можуть жити на тілі людини, оскільки на шкірі неможливо сховатися або закріпитися, але при цьому можуть вкусити. Перебувати на людині паразит може тільки короткий час, поки не знайде місце для розмноження.

Блохи залишають на шкірі сліди від укусів, які викликають інтенсивний свербіж. Згодом вони червоніють і починають опухати. Слина блохи блокує згортання крові та може спровокувати попадання у відкриту рану інфекції. У постраждалих від укусів бліх людей та тварин нерідко розвивається сильна алергічна реакція. Ці паразити переносять небезпечні інфекційні захворювання – туляремію лептоспіроз, енцефаліт. У поодиноких випадках блохи стають джерелом поширення стрічкових глистів, які передаються людині та тварині. Домашні вихованці можуть заразитися паразитами у процесі вилизування.

Тому так важливо підібрати відповідні препарати чи народні засоби від земляних бліх. Як позбутися комах? Для цього необхідно вдатися до комплексного підходу, який полягає у ретельному прибиранні приміщення, підтримці в ньому чистоти, а також лікуванні домашніх улюбленців. Не менш важлива профілактика появи паразитів особливо у весняний та літній періоди.

Як блохи потрапляють у будинок?

Найімовірніша причина появи шкідників – домашні тварини. Кровоссальні паразити потрапляють на їхню шерсть під час прогулянок, а потім поширюються по всьому будинку.

До того, вони відкладають яйця у речах, у шерсті собак, кішок. У результаті вони можуть потрапити до будь-якої кімнати та почати розмножуватися там з подвоєною інтенсивністю. Виявити шкідників ви можете потім у вовняному одязі, на взутті, у горщиках з кімнатними рослинами, на підвіконні, у килимах, у меблів та у щілинах за плінтусами. Тому головне правило догляду за домашніми вихованцями – це щоденний ретельний огляд їхньої підшерстя на наявність у ньому бліх. Якщо ви помітите хоча б 1 комаху, потрібно:

  • мити собаку або кішку за допомогою шампуню від бліх;
  • вдягнути на тварину нашийник від паразитів;
  • провести генеральне прибирання приміщення – як сухе, так і вологе, з використанням пилососа та дезінфікуючих засобів.
Додатково можна обробити меблі та важкодоступні ділянки приміщення інсектицидами. Найбільшою популярністью користуються універсальні спреї. Серед інших засобів – пудра інсектоакарицидна, яка тонким шаром наноситься на заражені поверхні і шерсть домашніх улюбленців. Незважаючи на знижену концентрацію діючої речовини в порівнянні з професійними засобами, слід бути обережним у використанні інсектицидів та чітко вивчити інструкцію перед використанням. 

Якщо у вас немає свійських тварин, а блохи в будинку таки завелися, цьому може бути кілька причин. Вони можуть потрапити до вас у квартиру від сусідів через вентиляційні отвори, якщо вони мають домашні тварини. Не виключається розмноження цього виду паразитів на горищі будинку або на сходовому майданчику, якщо на ньому накопичилося багато мотлоху. Якщо ви живете на 1 поверсі, блохи можуть потрапити до вас із кущів або від сусідів через балкон. Також їх переносять гризуни, які мешкають у підвалах багатоповерхових будинків.

Ви можете принести в будинок яйця бліх на підошві взуття або разом із покупками зі стихійного ринку. Спочатку ви їх не помітите, але потім із яєць виростуть дорослі особини, які неодмінно привернуть вашу увагу. Перевірити, чи є у вашій оселі блохи, ви можете, виконавши простий експеримент. Достатньо зібрати невелику кількість пилу з підлоги та розчинити її у воді. Якщо її колір буде близький до рожевого, значить у вас у квартирі завелися паразити. Екскременти, що виділяють блохи, містять невелику кількість з'їденої крові.

Ці шкідники воліють високу вологість та теплий клімат. Ідеальною температурою для них є +23…+33°C. Ось чому вони найчастіше ховаються в підвалах, що опалюються. Коли умови для них комфортні, вони мешкають у середньому 18–21 день. Їх личинки можуть перебувати в сплячці кілька місяців. Самка відкладає яйця приблизно раз на місяць за умов холодного клімату. У теплі вона здатна розмножуватися кожні 2-4 дні. Як позбутися лічинок бліх? Для початку важливо підібрати засіб від побутових шкідників, щоб якнайшвидше позбутися їх.

Як позбутися бліх у приватному будинку народними засобами

Нехтування елементарними правилами гігієни та догляду за домашніми тваринами призводить до того, що вони принесуть до будинку паразитів. Але якщо ви тільки помітили комах, то є непогані шанси впоратися з ними за допомогою народних методів.

Не завжди бліх можна виявити на шерсті собак чи кішок. Якщо вони вдосталь нап'ються крові, то потім зістрибують на килим, на підлогу, потрапляють у щілини у стінах та за плінтусами.

Якщо ви виявили бліх у будинку, спробуйте вивести їх народними засобами. Це припустимо, якщо зараз у вас немає можливості застосувати сильнодіючі інсектициди. Чи працюють домашні засоби проти бліх у квартирі? Якщо колонія комах невелика, є шанс впоратися зі шкідниками самостійно. 

Пропонуємо дізнатися, як боротися із земляними блохами в будинку народними засобами:

  • Ретельно вимити матрацики або підстилки улюбленців у гарячій воді з шампунем від бліх. Потім усередину можна покласти невелику кількість соснової тирси – їх запах комахи не переносять.
  • Обробити покриття для підлоги та килимові доріжки сумішшю на основі пивних дріжджів і дрібно нарубаного часнику. Різкий неприємний запах відлякує бліх та гарантує тривалий ефект впливу. Цією сумішшю потрібно посипати уражену блохами площу, а через 9 годин по обробленим поверхням пройтися пилососом.
  • Використовувати звичайну харчову соду та сіль – сумішшю цих компонентів можна посипати підлогу та килими. Їх у такому вигляді залишити на 12 годин, а потім ретельно пропилососити.
  • Застосовувати міцний відвар полину, він підходить для вологого прибирання в будинку. Для його приготування використовується свіже або сухе листя рослини. До готового відвару потрібно додати дрібно настругане господарське мило. Готовим засобом вимити підлогу, не забуваючи ретельно протерти плінтуси, щоб знищити яйця та лялечки бліх.
  • Ретельно витрусити ковдри, покривала, подушки та залишити їх на кілька годин на вулиці, щоб уникнути повторного розмноження бліх.
  • Насипати суміш із хвойної стружки та полину перед порогом будинку чи квартири, її аромат відлякує бліх.
Як позбутися бліх у ліжку? Покладіть під матрац зв'язку лаванди та м'яти. Ця ароматична композиція позбавить паразитів і створить комфортну атмосферу для відпочинку вночі. Ще один ефективний спосіб – обробити ліжко і матрац сумішшю з оцету та нашатирного спирту. Не менш ефективна обробка парою, а у зимню пору можна лишити матрац на морозі. Метод знищує і яйця шкідників, чого важно досягти іншими народними засобами. При температурі 5 – 10 градусів протягом 10 днів гинуть килимові блохи. Як позбутися шкідників ще швидше? Викликати на допомогу дезінсектор.

Хімічні препарати для боротьби з блохами

Збільшення кількості випадків зараження паразитами призвело до швидкого розвитку промисловості з виготовлення хімікатів для боротьби з комахами. Виходячи з досвіду наших дезінсекторів, найкраще себе зарекомендували не гелі від блох, а аерозолі та концентровані розчини.

Почнемо з аерозолю. Його головна перевага – миттєва дія на паразитів. З його допомогою зручно обробляти важкодоступні місця проживання блох – кути, стики підлоги та стін, плінтуси, зовнішні та тильні сторони м'яких меблів. До недоліків застосування аерозолю можна віднести точковість дії. Щоб обробити з його допомогою більшу площу, потрібно 3 і навіть більше банок засобу.

А ось хімічні концентрати – сучасний, ефективний та перевірений спосіб розправитися з блохами. Саме їх найчастіше використовують фахівці з дезінсекції, розбавляючи концентрати водою за інструкцією, наданою виробником. Отриманою сумішшю обробляють усі поверхні у будинку. У складних випадках зараження блохами допустима обробка чистим концентратом, без попереднього змішування з водою підлоги, плінтусів та меблів.

Зазвичай однієї процедури дезінфекції достатньо, щоб досягти повного знищення в будинку шкідників. Якщо ж потрібна повторна обробка, то пам'ятайте, що комахи здатні швидко адаптуватися до отрути і виробити імунітет, тому важливо мати інший вид інсектициду в концентрованому вигляді.

Головне – це дотримання правил технічної безпеки під час роботи з будь-якими видами хімічних препаратів. Обов'язкове використання захисних рукавичок та респіраторів, а також виключення будь-якого контакту речовини зі шкірою або слизовими оболонками.

Як позбавитися від земляних бліх у будинку: професійна обробка

При появі великої колонії бліх впоратися з ними народними методами неможливо. Єдиний вихід – замовити професійну дезінсекцію.

Дезінсектор використовує сильнодіючі препарати, які усувають не лише дорослих особин, а й діють на їхні яйця. Найчастіше застосовується технологія гарячого та холодного туману. Генератор розпорошує препарат та його дрібні частинки осідають на всіх поверхнях. Це важливо, коли йдеться про важкодоступні місця, які неможливо обробити вручну (вентиляція, щілини за плінтусом, меблями тощо). Фахівець зможе розпізнати місця проживання бліх та проведе посилену обробку цих зон.

Щоб підвищити ефективність дезінсекції перед початком обробки, ми рекомендуємо провести генеральне прибирання приміщення та позбутися зайвих речей, особливо текстилю. Таке ж збирання слід провести й після дезінсекції. Надалі ми рекомендуємо не раніше ніж через 2 місяці провести профілактичну обробку від бліх.

Перевага дезінсекції від «Ліквідатор» – використання сертифікованих в Україні препаратів та професійне обладнання. Таким чином, ми можемо гарантувати максимальний результат після однієї обробки. Звичайні препарати, доступні в магазинах, частіше відлякують комах або вбивають слабких особин. Професійні мають велику концентрацію діючої речовини, при цьому вони не несуть шкоди людині і тваринам. 

Перед початком роботи дезінсектор складе план обробки приміщення, з урахуванням його особливостей, підбере інсектициди та розрахує дозування. Препарати, що застосовуються для обробки не мають сильного запаху, вивітрюються за 2 – 3 години після обробки і не лишають слідів на текстилі. Що важливо під час ретельної обробки м’яких меблів. Наш дезинсектор неодмінно залишить рекомендації, які допоможуть вам недопустити повторної появи шкідників у будинку. Залишіть заявку на нашому сайті й з вами зв'яжеться дезінсектор для детальної консультації.

Схожі публікації

Рекомендуємо почитати

Іра, 21.09.2022 22:30:28

Яка буде ціна обробки будинку,якщо знаходжусь в іншій області?

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт