Меню

Як позбутися гризунів на підприємстві

За всіх часів гризуни створювали велику проблему як для людини, так і для харчової промисловості. За статистикою, вони на рік з'їдають у всьому світі понад 30 мільйонів тонн різних харчових припасів.

Автор: Редакция Ликвидатор Як позбутися гризунів на підприємстві

За всіх часів гризуни створювали велику проблему як для людини, так і для харчової промисловості. За статистикою, вони на рік з'їдають у всьому світі понад 30 мільйонів тонн різних харчових припасів. Якщо в будинку боротися з гризунами можна будь-яким відповідним вам способом, то якщо щури та миші завелися на складі з харчовими продуктами або на підприємствах з їх виготовлення, то перелік доступних варіантів боротьби сильно звужується.

Як позбутися шкідників за допомогою спеціальних засобів та не порушити санітарно-гігієнічні норми на підприємстві, ми розповімо далі. Якісно та своєчасно проведена дератизація – запорука захисту від переносників небезпечних інфекційних захворювань.

mishi-0.jpg

Чому гризуни – це небезпечний сусід?

Для всієї галузі громадського харчування та щури, і миші – реальна загроза. Вони знищують усі харчові продукти, які трапляються на їхньому шляху. Не роблять гризуни відмінностей між м'ясом, рибою, овочами, молочною продукцією – вони всеїдні та ненажерливі.

Для харчової промисловості засилля щурів означає лише одне – неймовірні фінансові проблеми. Якщо один гризун може на рік з'їсти небагато – до 20 кг їстівних запасів, то він зіпсує значно більше, приблизно в 10 разів. І це лише 1 представник виду, а якщо їх заведеться близько 100 особин, можна лише уявити, скільки їжі буде відправлено на звалище.

Замовити послугу

Але збитки від щурів – це не найгірше, що може статися. Через те, що миші та щури мешкають у місцях, далеких від чистоти та стерильності (вентиляційних шахтах, каналізаціях, підвалах, сміттєвих баках), то на своїх лапках переносять безліч бактерій та патогенних мікроорганізмів, яєць паразитів та глистів. Але й це ще не все – екскременти, які гризуни залишають усюди, також погіршують загальну санітарно-гігієнічну обстановку на підприємстві.

Контроль над появою щурів на підприємстві та подальше їх знищення – одне з основних завдань, яке стоїть перед керівництвом будь-якого підприємства харчової промисловості. Його потрібно тримати на особливому контролі, оскільки через специфіку його функціонування не всі способи боротьби з гризунами можуть застосовуватися.

Що таке дератизація?

Комплексне знищення гризунів на будь-яких об'єктах зветься дератизація. Для виведення всіх видів синантропних шкідників використовують різні методики – від капканів та пасток із приманками до застосування отрут у різному вигляді. Виконують її як самостійно, так і вдаючись до послуг професійних бригад з дератизації.

mishi.jpg

У разі появи щурів на підприємствах харчової промисловості боротися з ними важче, ніж на інших об'єктах, і ми пояснимо чому:

  1. На таких підприємствах застосування токсичних хімічних речовин для знищення гризунів заборонено – йдеться про засоби на основі варфарину тощо.
  2. Не можна застосовувати живоловки, тиснення, душарки та інші аналогові пристрої для знищення щурів, оскільки залишки тіл тварин у процесі природного розкладання заражають приміщення та видають неприємний гнильний запах.
  3. Їстівні приманки з отрутами також не дають належного ефекту – вони успішно справляються з винищенням щурів лише у 38% випадків. До того ж це не вдала ідея – розміщувати отруту для щурів поряд з продуктами. Для щурів дуже складно підібрати ласощі, на які вони б переключили свою увагу. Гризуни відрізняються досить гострим розумом, і якщо одна особина з популяції з'їла приманку і померла, то її родичі більше ніколи не торкнуться цього виду їжі.
  4. Клейові пастки не демонструють належної ефективності – вона становить приблизно 30%. Цього недостатньо, щоб захистити від щурів та мишей навіть один невеликий склад.

І найголовніше – будь-який із методів знищення щурів, чи то хімічний, чи механічний, дає тимчасовий ефект. Важливо не давати можливості гризунам в принципі проникнути на об'єкт, щоб харчуватися тут і розмножуватися.

Яка методика боротьби з щурами найефективніша?

Це, звичайно ж, професійна хімічна дератизація, виконана з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм. Згідно з нормативними актами, обстеження об'єктів харчової промисловості на наявність гризунів має відбуватися не рідше ніж 1 раз на місяць. У разі їх виявлення негайно вживаються заходи щодо їх знищення.

Замовити послугу

За правилами дератизація проходить у кілька етапів:

  1. Вона починається з обходу території об'єкта з метою виявлення місць проживання гризунів.
  2. Тому за потребою встановлюються приманки з отрутою та спеціальні пастки в затишних місцях.
  3. В останню чергу приміщення обробляється за допомогою порошків, газів та розчинів на основі родентицидів.

На практиці найкращі результати демонструє саме комплексна дератизація, що поєднує різні методи боротьби зі шкідниками.

Додатково після дератизації варто провести дезінфекцію, але трохи пізніше – щонайменше через тиждень. Тоді фахівці не лише приберуть на об'єкті трупи щурів та мишей, а й знезаразять підприємство з метою профілактики.

Пам'ятайте, що приманки для щурів слід розкладати там, де вони недоступні для інших тварин. Отрути, які використовуються для їх знищення, погіршують згортання крові – у гризунів це призводить до внутрішніх кровотеч і надалі до смерті. Аналогічний ефект засіб матиме й для інших тварин – котів, собак тощо. Зазвичай щури живуть ще 3-7 днів після того, як у їх організм потрапить отрута.

Якщо токсичні приманки не містять у складі антикоагулянтів, то вони впливають на щурів та мишей по-іншому. Наприклад, родентициди на основі брометаліну згубно впливають на нервову систему, холекальциферолу – на рівень вмісту кальцію в крові, що спричиняє гостру печінкову, ниркову та серцеву недостатність.

mishi-1.jpg

Тільки систематична боротьба з гризунами у вигляді дератизації на підприємствах харчової промисловості дозволить:

  • підтримувати належний санітарний стан об'єкта;
  • захистити співробітників від зараження небезпечними інфекціями;
  • зберегти харчові продукти;
  • створити комфортні умови роботи для людини.

Це стосується як процедури дератизації, так і дезінсекції, адже комахи-шкідники також можуть завдати багато проблем підприємствам харчової промисловості. З ними боротися потрібно не менш старанно, ніж з пацюками та мишами.


Замовити послугу

Вдячні за ваш відгук.

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт