Меню

Правила допомоги при укусах бджоли

Правила допомоги при укусах бджоли

03.01.2020

Автор: Редакция Ликвидатор

Правила допомоги при укусах бджоли
Незважаючи на всю користь, яку приносять людині оси і бджоли, вони - прямий джерело смертельної небезпеки. Всього 1 укус цих комах здатний спровокувати як набряк і сильний біль, так і непередбачувану алергічну реакцію з летальним результатом. Ми розповімо вам, як впоратися з укусом оси і бджоли самостійно.

Що робити, якщо вжалила бджола?

Будь-який укус комахи - оси, бджоли, джмеля або шершня провокує сильний біль, почервоніння і припухлість в області укусу. Якщо вкусила бджола, це ще болючіше, адже в ранці все ще залишається жало, що заподіює сильний дискомфорт.

Що ж робити, якщо вас укусила оса або бджола? В першу чергу, потрібно з рани самостійно видалити жало - не руками, а продезинфікованим пінцетом. Жало, залишаючись в рані, продовжує мимоволі в нього заглиблюватися і виділяти токсини. Важливо якомога швидше його виявити. Чому не можна видавлювати його пальцями? Так ви тільки прискорити потрапляння отрути в кров, погіршить загальний стан потерпілого. Отрута бджоли підсилює алергічну реакцію організму на токсини, тому виймати його з рани потрібно в першу чергу.

Після того, як ви успішно вилучили жало, ужалене місце потрібно промити під холодною водою і обробити за допомогою антисептичних засобів. Після цього прикладіть до ураженої ділянки шкіри ватяний тампон або невеликий шматок марлі - його потрібно змочити розчином перекису водню, марганцівкою, спиртом або сольовим розчином. Так ви зможете запобігти зараженню крові, прискорити одужання.

Щоб полегшити страждання пацієнта, прикладіть до місця укусу холодний компрес у вигляді рушника, змоченого у воді або грілки, наповненою холодною водою. Саме холод допомагає швидко зняти набряк, зменшити больові відчуття. Місце укусу рекомендується змастити кремом або маззю на основі гідрокортизону, щоб швидко зняти припухлість шкіри, свербіж.

Вода потрібна не тільки для зовнішнього застосування. Пропонуйте потерпілому рясне пиття, воно зменшить концентрацію отрути в крові, прискорить його виведення з організму. Якщо ви точно знаєте, що у людини є схильність до розвитку алергічної реакції, дайте йому таблетку будь-якого препарату з антигістамінних ефектом. Це може бути димедрол, кларитин, супрастин або тавегіл.

Алергія розвивається як на одиничний укус комахи, так і на множинні. Її основні симптоми це:
  • поява червоної висипки по всьому тілу, яка сильно свербить;
  • почастішання серцебиття у дорослих, дітей;
  • різка ломота в суглобах, попереку;
  • інтенсивний головний біль;
  • нудота, блювота;
  • задишка;
  • набряк шиї та обличчя;
  • різке підвищення температури, лихоманка;
  • напади судом;
  • непритомність.
Ще небезпечніше для людини множинні укуси жалящих комах. Часто на людей нападають шершні, оси і дикі бджоли. Одночасний укус більше 10 комах призводить до зупинки серця і смерті потерпілого, якщо йому вчасно не надати невідкладну допомогу в лікарні.

При появі симптомів сильної алергії на отруту бджоли чи оси, потерпілого потрібно обкласти грілками, підтримувати дихальну і серцеву активність, і викликати швидку допомогу. Якщо ж у нього сталася зупинка дихання, потрібно до приїзду лікарів самостійно здійснювати масаж серця і штучне дихання.

Якщо у людини відсутня алергічна реакція на бджолину отруту, то на місці укусу виникає невелике печіння і швидко проходить біль. Потім ділянка шкіри червоніє і трохи набрякає, в норму він приходить через 1-5 днів. Якщо неправильно доглядати за місцем укусу, туди може потрапити інфекція і почнеться сильне нагноєння. Якщо бджола або оса вкусить в область обличчя або очей, то набряк буде триматися трохи довше - до 8 днів.
Схожі публікації

Рекомендуємо почитати

Вдячні за ваш відгук.

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт