Меню

Жук Довгоносик

Жук Довгоносик

25.12.2023

Автор: Редакция Ликвидатор

Жук Довгоносик

Комірний довгоносик — жук з родини трубконосиків, комаха-шкідник. Жук невеликого розміру з характерною головою, витягнутої в головотрубку. Це найдавніший шкідник продовольчих запасів. Зустрічається повсюдно по всьому світу. Небезпечний шкідник зерна, утворює приховану форму зараження.

Самка вигризає в зерні зазвичай поблизу зародка неглибоку ямку, на дно якої кладеться одне яйце. Плодючість самки довгоносика – близько 200-250 яєчок.
Жуки нового покоління після затвердіння зовнішнього покриву через 2-6 днів прогризають в оболонці зерна круглий отвір і виходять назовні. Харчуються вони, вигризаючи в зерні найбільш м’які його частини, чим псують протягом всього періоду життя значну кількість зерна. Жук уникає освітлених місць. При найменшому струсі впадає в заціпеніння, щільно притискає до тіла вусики і ноги.

Довжина тіла жука – від 3,5 до 4,5 мм. Розміри тіла значно варіюються (в залежності від їжі, на якій він розвивався). Тіло вузьке, циліндричне, блискуче. Молоді жуки світло-коричневого кольору, старі – майже чорного.
Невелика голова витягнута в довгу тонку головотрубку, на кінці якої поміщаються ротові органи гризного типу. Вусики зігнуті під кутом.
Передня спинка в грубих довгастих ямках, верхні крила з глибокими поздовжніми борозенками, що зрослися .Ніжні перетинчасті крила не розвинені – жук літати не може.
Черевце самки в профіль пряме, анальний отвір у вигляді прямої поперечної щілини. У самця останній сегмент черевця вигнутий вниз і анальний отвір у вигляді зігнутої щілини.

 

Оптимальними умовами для розвитку довгоносика в зерні є вологість зерна 14 -16% вологість повітря 75 – 95% і температура близько 25 ° С. Тривалість розвитку шкідника від моменту відкладання яйця і до імаго залежить від температури і вологості. Так, при 17 ° С розвиток триває близько 80 днів, при 20 ° С – 70 днів, при 25 ° С – 34 дня і при 28 ° С – 1 місяць.
Тривалість життя жука дуже значна. При кімнатній температурі і наявності харчування жук може жити більше року (при температурі 10-12 ° С – 28 місяців). При температурі + (5-10) ° С жуки перестають харчуватися, а при 3 ° С впадають в холодове заціпеніння; при температурі нижче 0 ° С довгоносики поступово гинуть.
Недолік вологи гальмує розвиток довгоносика, а вологість 11% згубна для нього.
У південних районах в умовах зерносховищ амбарний довгоносик протягом року може дати 2-3 покоління, а в центральних – 1-2. Зимують жуки, личинки і лялечки всередині зерен. Жуки можуть зимувати також в щілинах і тріщинах підлоги, стін  і інших подібних місцях.
Поширюється з усіма видами пошкодженої продукції. Особливо часто зі складським обладнанням, зерноочистними машинами, неочищеними від залишків старого зерна.

Схожі публікації

Рекомендуємо почитати

Вдячні за ваш відгук.

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт