Меню

5 міфів про кліщів

5 міфів про кліщів

08.03.2024

Автор: Редакция Ликвидатор

5 міфів про кліщів

Міф 1: кліщі для життя потребують людської крові

НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО. Кліщі насправді потребують крові, щоб з личинки перетворитися в німфу, а з неї вже в дорослу істоту. Кров також потрібна, щоб самка могла відкласти яйця. Ці паразити зазвичай харчуються кров'ю хребетних, але переважно лісових тварин (гризунів, птахів і білок), але і не нехтують людьми.

Міф 2: Кліщі хворіють на бореліоз (хворобу Лайма)

НІ. Кліщі самі не хворіють, вони тільки переносять інфекції і то не всі. Найбільш відомі хвороботворні мікроорганізми - це віруси кліщового енцефаліту і бактерії, що викликають хворобу Лайма. Але кліщі переносять й інші інфекції, що викликають анаплазмоз, бабезіоз, мікоплазмоз і бартонельоз.

Міф 3: Кліщі зустрічаються тільки в лісах

НЕ ТІЛЬКИ. Правда, що кліщі люблять вологі ліси, особливо змішані та листяні, але вони є практично скрізь – і в парках, і на міських газонах. Колись ці комахи мешкали в основному в низинах, тепер зустрічається навіть в районах, розташованих до 1500 м над рівнем моря. Зараз легко побачити кліща навіть на власній прибудинковій ділянці.

Міф 4: Кліщі активні тільки влітку

НІ. Потепління клімату, особливо м'які зими, призвело до того, що сезон кліщів починається вже у лютому-березні та триває до листопада. Є два піки річної активності: квітень-травень і вересень-жовтень.

Міф 5: кліщі живуть на деревах

НІ. Кліщі підіймаються на висоту не більше 120-150 см. Полюють активно (особливо личинки) або просто очікують на листках та траві, чіпляючись за вподобану істоту, що проходить поруч. Можуть стрибнути в бік жертви, хоча швидше будуть триматися (самки) до тих пір, поки вона наблизиться впритул до їх позиції, щоб в мить кігтиками ніг зачепитися за шкіру, шерсть, одяг. На дерево вони можуть потрапити тільки якщо туди занесло вітром, але це буває вкрай рідко. 

Схожі публікації

Рекомендуємо почитати

Вдячні за ваш відгук.

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт