Меню

Чого бояться таргани і яку використати отруту

Компанія Ліквідатор - якісна боротьба з комахами і гризунами

23.11.2020

Автор: Редакция Ликвидатор

Чого бояться таргани і яку використати отруту

Таргани – це дуже настирливі комахи, які здатні в найкоротший час розмножитися та заполонити все приміщення. Вони з року в рік стають все більш стійкими до впливу різних інсектицидів та приманок. До того ж більшість речовин та активних компонентів отрут для тарганів не здатні знищити їх яйця, тому самостійну обробку доводиться проводити кожні 4-7 днів. Попит на професійну обробку від цих шкідників компанії «Ліквідатор» високий. Але є ще особливі засоби, яких бояться ці непрохані гості.

Основні причини появи тарганів

До недавнього часу вважалося, що прусаки заводяться лише в будинках з антисанітарними умовами. Але така думка правдива лише частково, адже поява комах у будинку не є наслідком відсутності регулярного прибирання. Прусаки можуть з'явитися у будь-якій квартирі через:

  • не вчасно вимитий та прибраний посуд;
  • брудну кухонну плиту та робочі поверхні;
  • прямий доступ до відер з харчовими відходами;
  • протікаючі крани, умивальники, ванни та душові кабінки;
  • нагромадження великої кількості мотлоху.

Навіть якщо ви регулярно прибираєтеся в будинку, уникнути на 100% появи прусаків неможливо. Їхні яйця ви можете принести на своєму взутті чи інших речах із продуктового магазину, офісу, разом із багажем із літака чи потяга.

Проникнути в будинок таргани можуть і через відкриті вікна, які не оснащені протимоскітними сітками, через поштові посилки або безпосередньо з підвалів, якщо ви мешкаєте на нижніх поверхах. І не забувайте про те, що головним джерелом тарганів у багатоповерховому будинку є неохайні сусіди.

Чого бояться таргани?

Пам'ятайте, що таргани – це комахи, які дуже люблять тепло та вологу. Звичайно, що їм не сподобається жити в сухому і холодному приміщенні - можете взяти собі це на замітку. Не люблять прусаки та яскраво включеного світла. Ви, мабуть, не раз бачили, як у момент увімкнення світла ці комахи розбігаються і намагаються сховатися в затишне місце.

Хоча прусаки напрочуд живучі та витривалі комахи, повністю невразливими їх назвати не можна. Є речі, яких вони дуже бояться, серед них:

  • хімічні речовини, які можна придбати у кожній аптеці – тетраборат натрію, борна кислота;
  • натуральні ефірні олії з інтенсивним ароматом;
  • оцтова есенція;
  • інсектициди у різній формі.

Багаторічний досвід боротьби з цими комахами показує, що найбільше бояться вони саме дії борної кислоти. Якщо для людського організму ця речовина безпечна, то на тарганів вона кардинально впливає. Борна кислота здатна знищити тарганів шляхом зневоднення їх організму – частинки речовини буквально роз'їдають травний тракт зсередини. Також цей компонент вражає нервову систему тарганів та стерилізує їх завдяки поразці органів розмноження у самців та самок.

Але важливо пам'ятати про те, що борна кислота у боротьбі з прусаками не дає миттєвого ефекту – це отрута накопичувальної дії. Таракан помре лише тоді, коли вживе в їжу смертельну йому дозу бору. Ваше завдання – дати шкідникам доступ до кислоти, підмішавши її до привабливих для них харчових продуктів. Сама собою борна кислота не відрізняється ні особливим смаком, ні запахом, здатним залучити комах. Також цей спосіб допомагає знищити лише дорослі особини – на яйця тарганів борна кислота не впливає.

Як один із засобів для боротьби з паразитами можна застосовувати ефірні олії натурального походження. Кращий ефект дають евкаліптова, гвоздична, м'ятна, кедрова олія, а також олія лемонграсу та чайного дерева. Їх варто нанести в місцях проживання тарганів на будь-які поверхні - стійкий аромат олій відлякає шкідників. Також можна застосовувати аромалампи – цей метод підійде і для житлових, і для робочих приміщень.

Дія аромаолій на тарганів полягає не в їхньому безпосередньому знищенні, а в відлякуванні. Вбити з їх допомогою яйця та дорослих особин не вдасться. Важливо враховувати той факт, що після проведення вологого прибирання у приміщенні все знову потрібно обробити маслами. Та й про алергію на них не варто забувати – ефірні олії добре переносять далеко не всі. Але, звичайно ж, пахнуть вони набагато приємніше, ніж хімічні засоби для знищення цих паразитів.

Допоможуть вам у боротьбі з прусаками не лише аромаолії, а й домашні рослини. Є кілька ароматів рослин, які ці шкідники не переносять на дух, серед них:

  • Котяча м'ята – листя цієї рослини варто розкласти в улюблених місцях проживання паразитів у квартирі. Сушене листя котячої м'яти можна подрібнити та посипати тарганові доріжки. Що важливо, для людини ця рослина безпечна, а її аромат приємний.
  • Лаврове дерево. Щоб позбутися його допомогою тарганів, необов'язково купувати вазон зі свіжою рослиною, можна обійтися звичайною кухонною приправою у вигляді сушеного листя. Їх можна розкласти повністю по шафах або подрібнити на порошок.
  • Піретрум – букети з цією рослиною, що зовні нагадує ромашку, можна розставити по квартирі. Його аромат надає згубний вплив на нервову систему комах, паралізуючи їх.
  • Пижма – це рослина, яку сміливо можна вважати смертельним ворогом тарганів. Цю дикорослу рослину легко знайти за містом у полях. Якщо таргани завелися у вас в будинку в холодну пору року, квіти пижму можна придбати в аптеці у висушеному вигляді. Можна розкласти їх у місцях проживання шкідників або ж приготувати концентрований відвар і обробити за його допомогою плінтуси.
  • Ще однією отрутою рослинного походження, якої бояться таргани, є червона бузина – особливо її свіже листя та гілки. Їх потрібно розкласти в місцях, де часто з'являються таргани – завдяки цьому ви зможете швидше позбутися шкідників.

До недоліків використання подібних методів боротьби є їхня недовговічність, адже рослини швидко сохнуть, а аромаолії з часом вивітрюються. Крім того, за допомогою запахів або використання борної та оцтової кислот можна впоратися лише з дорослими особинами паразитів – на життєздатність яєць вони не здатні вплинути.

Яких запахів бояться таргани?

Боротьбу з тарганами можна розпочати з неприємних для них запахів. У комах добре розвинений нюх, завдяки вусам вони орієнтуються у просторі та вловлюють запахи. Тому можна спробувати відлякати їх, використовуючи підручні засоби із сильним ароматом, які вони не переносять.

Умовно такі запахи можна поділити на 3 групи, і про дві з них ми розповіли раніше. Прусаки не виносять рослинні запахи м'яти (лимонної або перцевої), меліси, полину, пижми, лаврового листа. Причому дієві рослини як у свіжому вигляді, так і в засушеному. Розкласти гілочки та листя рослин необхідно у місцях скупчення комах-паразитів. Рекомендують також виготовити міцний відвар із рослин і протерти ним всі поверхні, якими найчастіше переміщаються прусаки.

Певний ефект у боротьбі з тарганами, що поширилися у будинку, забезпечує і звичайний сік лимона. Його варто змішати з водою та розбризкати по всій кухні, а також обробити всі щілини та важкодоступні місця в будинку, які вподобали таргани.

Ви, напевно, помічали, що після проведеного капітального ремонту будь-які паразити залишають будинок – це блохи, клопи чи прусаки. Справа не тільки в тому, що руйнуються місця їх проживання внаслідок механічних пошкоджень стін, підлоги, а й через неприємні запахи від будівельних та оздоблювальних матеріалів.

Крім цього, таргани бояться запаху спирту. Його можна додавати з метою профілактики у воду для миття підлоги, і він відлякує дорослих шкідників, а ось їх яйцям ніяк не зможе нашкодити.

Варто взяти на озброєння квіти аптечної ромашки – їх у сухому вигляді подрібнюють, упаковують у мішечки тканини (саше), і потім розкладають у місцях, де зустрічаються сліди тарганів. Інтенсивний запах ромашки здатен відлякати комах на якийсь час, але довгострокового ефекту він не забезпечить.

Не переносять таргани та запах звичайного оцту – яблучного чи спиртового. Достатньо змішати його з водою та розпорошити розчин у тих зонах, де часто бувають таргани. Єдине – дотримуйтесь запобіжних заходів, не допускайте прямого контакту з розчином.

Нафталін – це перевірений засіб боротьби з будь-якими паразитами. Ви можете розбавити його водою та кілька ємностей з підготовленим висококонцентрованим розчином поставити у кутах будинку. Врахуйте, що тривалий вплив парів нафталіну негативно впливає як на тарганів, так і на здоров'я людини, тому важливо дотримуватися запобіжних заходів.

На якийсь час відлякати тарганів від будинку можуть запахи бензину, гасу, олійної фарби, хлорвмісних препаратів. Як на 100% дієвий метод у боротьбі зі шкідниками розраховувати не варто і кому сподобається знаходитись у будинку, де постійно стоїть сильний хімічний запах? До того ж це шкідливо для здоров'я – не тільки людини, а й домашніх тварин.

Інсектицидні препарати від прусаків у рідкому вигляді

Більш зручним та ефективним буде використання спеціальних хімічних засобів у рідкому вигляді. Також ви можете придбати приманки на основі тих же компонентів – на ринку представлений великий асортимент. Інсектициди допоможуть отруїти тарганів та знищити навіть кладки їхніх яєць.

Найчастіше для боротьби з тарганами використовують препарати, які впливають на нервову систему комах. Потрапляючи до організму через стравохід чи хітиновий покрив, ці засоби паралізує шкідника. Також частинки речовини на своїх лапках прусаки переносять у свої гнізда, забезпечуючи тотальну поразку популяції.

Достатньо всього 2-3 комплексних обробок за допомогою концентрованих сильнодіючих інсектицидів, щоб повністю впоратися з тарганами. Для цієї мети найкраще підходять речовини у вигляді емульсії, що розводяться у воді. За допомогою ручного пульверизатора інсектицидів можна обробити всі місця, де мешкають та люблять перебувати таргани.

Самостійно, без шкоди для здоров'я, можна використовувати інсектициди 3-4 класу небезпеки. Ефективність застосування препаратів у рідкому вигляді залежить тільки від попередньої підготовки квартири або будь-якого іншого виду приміщення до подальшої обробки, а також від вибору оптимальної концентрації речовини. Пам'ятайте, що ці синантропні комахи дуже швидко звикають до будь-яких отрут, і з кожним разом знищити прусаків буде складніше та складніше.

Рекомендовані місця обробки для позбавлення від тарганів

Насамперед роботу зі знищення популяції цих побутових паразитів варто розпочати з кухні та ванної кімнати. Саме в цих приміщеннях є всі умови для їхнього комфортного проживання – їжа, тепло та необхідний рівень вологості. Розпорошувати рідкий розчин, до складу якого входить інсектицид, потрібно на всі поверхні. Не хвилюйтеся, після висихання на них не залишиться плям, єдине "але" - ви можете чути слабкий запах хімічного препарату. Але він швидко випарується після вологого прибирання та ретельного провітрювання.

Додатково на кухні та у ванній кімнаті в процесі обробки увага приділяється шафам, ящикам, вентиляційним ґратам, стінам та їх стикам із підлогою, щілинами, плінтусами. Для повного знищення цих комах потрібно обробити всі кімнати, де були виявлені мінімальні сліди присутності тарганів.

Висновок

Боротьба з прусаками – це тривалий і складний процес, який включає два важливі етапи. Перше – це безпосереднє знищення шкідників за допомогою ефективних інсектицидів. Другий – це попередження їхньої повторної появи в будинку. Для цього варто використовувати всі вищенаведені нами способи – використання засобів з аптеки, натуральних аромаолій та кімнатних рослин, запах яких не подобається тарганам.

Але якщо ви живете на першому поверсі багатоквартирного будинку, у вас неохайні сусіди чи на нижніх поверхах є продуктові магазини чи супермаркети, регулярна поява прусаків у вашому житлі може стати справжньою проблемою. В такому випадку, рекомендуємо вам скористатися послугою професійної дезінсекції, щоб надовго забути про тарганів.

Схожі публікації

Рекомендуємо почитати

Світлана, 28.10.2021 11:06:29

21 вересня тараканів 2 раз травили, та воно знову появились, маленькі були через 2 неділі, хоча казали, що після другого разу ще нікого не приїжджали.

Залишити коментар і рейтинг

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт