Меню

Новини компанії «Ліквідатор» - сторінка 31

Компанія Ліквідатор - якісна боротьба з комахами і гризунами

  • Ресторан: профілактика шкідників
    02.02.2019
    Дізнайтеся кілька простих кроків, які допоможуть вам зберегти ваш ресторан чистим і безпечним.
  • Міфи про клопа, яким потрібно перестати вірити
    26.01.2019
    Не дозволяйте очевидними ознаками клопів (хітинова шкіра, маленькі коричневі плями або затхлий запах) залишатися без уваги тільки тому, що укусів не помітно.
  • Шкідники, які небезпечні для вашого будинку
    24.01.2019
    Щоб стримувати розвиток цих набридливих личинок під контролем, переконайтеся, що ваш будинок сухий і добре прогрівається.
  • Шкідники з водостоку
    20.01.2019
    Як часто ми думаємо про інших, прихованих шкідників, подібних до тих, що ховаються у водостічній трубі?
  • Холодна погода означає, що багато будинків опиняться захоплені щурами
    18.01.2019
    Падіння температури і нестача продовольства роблять українські будинки більш уразливими для щурів.
  • "Думати" як клопи
    17.01.2019
    Сьогодні дезінсектор і менеджери компаній зі знищення шкідників розуміють, що у війні проти клопів немає ніяких "срібних куль".
  • Небезпечні захворювання, які переносять щури
    16.01.2019
    Напередодні пацієнт контактував з предметами, які були забруднені екскрементами гризунів.
  • Контроль шкідників, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби
    13.07.2017
    Література
    1. ПРОГРАМИ-передумови СИСТЕМИ НАССР. Контроль шкідніків, визначення виду, Запобігання їх появі, засоби ПРОФІЛАКТИКИ та БОРОТЬБИ.
    2. «Оцінка ризику заселення об'єкта гризунами на прикладі сірого щура», В. А. Рильніков, Недержавне приватне науково-освітня установа «Інститут товкач-менеджменту».
    3. «Вимоги до проведення робіт х дезінсекціі, дератізації, дезінфекції», А. Салманов, Санепідемрежім.
    4. КОНСУЛЬТАТИВНА ПРОГРАМА IFC В ЄВРОПІ І ЦЕНТРАЛЬНІЙ АЗІЇ, Програма «Безпека харчової продукції в Республіці Білорусь».
    Рекомендації для підприємств, що здійснюють розробку програми виробничого контролю з урахуванням принципів НАССР.
    ХАССП в сфері дератизації та дезінсекції - система заходів по боротьбі, профілактики та контролю наявності шкідників на виробництві (підприємстві). Реалізується відповідно до міжнародної концепцією ХАССП, що забезпечує безпеку харчової продукції.

    1. Значення концепції і програма заходів

    Впровадження комплексу заходів з дератизації та дезінсекції, згідно з принципами, правилами і вимогам ХАССП, дозволяє істотно скоротити ризики, пов'язані з безпекою продукту, а також захистити виробництво від біологічного забруднення. Заходи проводяться відповідно до 7 основними принципами концепції: ідентифікація небезпек, вибір критичних контрольних точок, визначення допустимих меж для конкретно кожної точки, розробка моніторингових процедур, розробка та виконання коригувальних дій, верифікаційні перевірки, розробка документаціі.В розрізі проблеми наявності шкідників (комахи, гризуни) розроблена програма-передумова системи ХАССП [1] для підприємств, яка передбачає:

    • Розробку та впровадження ефективної системи моніторингу та боротьби з шкідниками, що забезпечує впевненість у тому, що вжиті заходи зменшують і виключають вірогідність розмноження і появи гризунів, комах, птахів на території підприємства, що дозволяє обмежити використання хімічних речовин. На даному етапі здійснюється аналіз ризиків, визначаються критичні контрольні точки і критерії прийнятності / неприйнятності показників для усунення виявлених небезпек, визначається перелік коригуючих процедур, в разі втрати управління в конкретній критичній точці. [4]
    • Конкретні дії по знищенню шкідників і інформування персоналу про проведені заходи і способи профілактики.
    • Періодичні інспекційні перевірки.
    • Ведення відповідної документації.

    2. Визначення та аналіз ризиків


    Основні чинники в прогнозуванні можливості появи шкідників на об'єкті визначаються програмою PEST-контролю (інтегрована система моніторингу та управління чисельністю популяції шкідників) і враховуються на початковому етапі її розробки. [2]

    Фактори, що визначають вірогідність звільнення об'єкта. На даному етапі оцінюються складові природної і примусової смертності, а також визначаються кваліфікаційні навички персоналу, що виконує санітарну обробку.

    Оцінка повторної можливості появи шкідників на об'єкті. Проводиться аналіз складових розмноження, імміграції та ємнісні показники умов проживання для визначення чисельності популяції.

    2.1. Основні етапи для складання програми моніторингу

    На прикладі сірого щура фахівцями були проведені експертні дослідження і вироблена наступна методика для оцінки факторів, які сприятливі для появи популяцій даних гризунів на об'єкті.

    1. виробляється відносна оцінка ваги значущості факторів, які призводять до заселення об'єкта шкідником;
    2. визначення фактичного стану сприятливих до появи шкідників факторів за трибальною шкалою;
    3. оцінка зваженої середньої визначається як сума добутків ваги і фактичного значення для кожної конкретної складової;
    4. обчислення ймовірності PEST-ризику розраховується шляхом множення значення ймовірності появи шкідників, на величину заподіяної ними шкоди;
    5. оцінка критичних порогів ризику. На підставі отриманої величини ймовірності PEST-ризику визначаються тимчасові інтервали для моніторингу та аналізу стану об'єкта, проведення профілактики або винищувальних дій.

    vyyavleniya-vrediteley.jpg


    Результатом цих досліджень є сумарна оцінка ймовірності появи на об'єкті популяції особин сірого щура, яка складається з таких чинників як ємність середовища (враховується стан і призначення об'єкта), показник ефективності роботи оператора, ймовірність виживання, можливість активного проникнення на об'єкт або пасивного завезення, оцінка ймовірності розмноження, вплив пори року і широти на ймовірність заселення. Обчислення значення критичного ризику специфічно для кожного виду шкідника, етапи оцінки можуть бути скориговані в залежності від конкретних умов і обставин. 

    2.2. Аналіз ризиків, згідно ХАССП

     Концепція ХАССП передбачає наступні дії з факторами, які впливають на PEST-ризик зараження об'єкта:
    1. проведення порівняльного аналізу значущості факторів;
    2. обчислення PEST-ризику із застосуванням засобів моніторингу;
    3. визначення місць і часу, коли PEST-ризик буде найбільш виражений;
    4. встановлення граничного рівня PEST-ризику;
    5. розробка системи управління і моніторингу. [2]

Оператор надасть вам консультацію та запише вас на обробку.

Приїзд дезинфектора в точно узгоджений день і час

Надання дозвільних документів, та укладання договору

Обробка, в залежності від ступеня зараження та методу 15-40 хвилин

Відгуки про компанію СПК Ліквідатор з Google карт